Nieuws uit district Oost

24 Jan 2018

Nieuws uit district Oost
Verzameld door Ed Rijken


Apeldoornse Korfbalverenigingen definitief samen
Op 27 november hebben de leden van de Korfbalverenigingen KV Atalante en AKC Steeds Hooger tijdens twee afzonderlijke Bijzondere Algemene Ledenvergaderingen met overgrote meerderheid ingestemd met het voorstel om te komen tot een volledige fusie. De leden hebben de besturen van beide verenigingen, gevraagd de laatste statutaire en juridische acties voor te bereiden om te komen tot die fusie. De vorderingen in de besprekingen over een eventuele fusie verliepen dusdanig voorspoedig dat al in het najaar van 2016 werd besloten de jeugdploegen samen te voegen. Die combinatie beviel zo goed dat in het seizoen 2017-2018 getart met ploegen waarin ook de seniorenleden van beide verenigingen werden gecombineerd. Komen tot een fusie werd daarmee een voor de hand liggende en logische stap. Beide clubs willen dat er op sportief gebied op een hoger niveau gespeeld gaat worden, dat de nieuwe vereniging aantrekkelijker wordt voor nieuwe leden en spelers van buitenaf. Taken van vrijwilligers kunnen worden gecombineerd en financiële doelstellingen makkelijker gehaald door het deels wegvallen van langlopende verplichtingen en vaste kosten.

De nieuwe voorzitter die dit proces gaat leiden is Joep Eijselendoorn. Eijselendoorn is al 37 jaar lid van Steeds Hooger en heeft zich in die tijd als speler van diverse teams, waaronder de selectie en in tal van vrijwilligerstaken nuttig gemaakt binnen de club. Als laatste was hij lid van de stuurgroep die de hele fusie heeft voorbereid. Zijn inzet daar wordt enorm gewaardeerd en hij wordt daardoor zeer gerespecteerd bij beide verenigingen. Hij wil de kar voor KV Apeldoorn in de komende drie jaar gaan trekken en de ambities gestalte geven. In maart 2018 is bij beide verenigingen opnieuw een Bijzondere Algemene Ledenvergadering gepland waarop de leden hun definitieve, juridisch noodzakelijke, fiat geven. Daarna wordt in een gezamenlijke vergadering KV Apeldoorn opgericht. Bron KV Apeldoorn

 

Nieuwe sporthal in de gemeente Utrecht
De sporthal op sportpark Loevenhoutsedijk wordt energieneutraal en aardgasvrij. Utrecht heeft de ambitie om de stad zo snel mogelijk van het gas af te krijgen en bouwt daarom sinds de zomer geen gebouwen meer met aardgas. De bouw van de hal is naar verwachting in juli klaar, waarna de hal in augustus in gebruik kan worden genomen. De hal zal voornamelijk gebruikt worden door het nabijgelegen Trajectum College en de korfbalvereniging Synergo. In de vrije uren kan de sporthal ook gehuurd worden door andere sportorganisaties. De sporthal heeft een afmeting van 24x44x7 meter en is geschikt voor bijna alle binnensporten. Toeschouwers kunnen terecht op de tribune, die plaats biedt aan 250 mensen. In het gebouw krijgt Synergo een eigen sportpaviljoen, met zicht op zowel de velden als de sporthal. De oppervlakte van de Synergo kantine is 213 m2. Om de sporthal er niet als een ‘dichte doos’ te laten uitzien, heeft de architect gekozen voor transparante geveldelen en een bijzondere kleurvlakverdeling. Omdat de hoofdingang aan de kant van de korfbal velden ligt, is veel aandacht besteed aan het aantrekkelijk en overzichtelijk maken van de sportparkentree. Hiervoor is zelfs een nieuwe brug aangelegd, die bovendien een scheiding tussen autoverkeer en fiets en voetgangersverkeer mogelijk maakt. Dat komt de veiligheid van de bezoekers ten goede. Bron: www.utrecht.nl.

 

China verovert de korfbalwereld
China ontwikkelt zich ook razendsnel op het gebied van voor China onbekende sporten zoals korfbal. De Chinese Nationale Selectie oefende op maandag 18 december tegen KV Apeldoorn. Het Chinese team was in Nederland voor deelname aan de Korfbal Challenge. De Chinese selectie verbleef ruim twee weken in Nederland en speelde ter voorbereiding op de Korfbal Challenge een aantal oefenwedstrijden, waaronder tegen KV Apeldoorn in Sporthal Zuiderpark. Tijdens hun verblijf in Nederland werd het Chinese team begeleid door Ben Crum, die ook in het verleden Bondscoach was van de nationale selectie van China. Korfbal werd in 2003 in Beijing China geïntroduceerd door een afvaardiging van de toenmalige Nederlandse selectie. Het Chinese ministerie van Sport herkende korfbal direct als een echte schoolsport.

Korfbal werd ingedeeld bij de breedtesporten. Topsporten zijn in China alleen de sporten in het Olympische programma. De heren Guo en He van het Ministerie van Sport maakten het mogelijk om 2011 een Wereld Kampioenschap korfbal in Shaoxing te organiseren. China werd bij dat Wereldkampioenschap 10e in de eindrangschikking. In 2015 bij het WK in België was China 7e. Tijdens de World Games 2017 in Polen eindigde China op de 5e plaats. In de Korfbal Challenge werd China zesde, zij verloor de strijd om de vijfde plaats van Taiwan.

In Beijing en in veel andere steden wordt er gekorfbald op scholen in het voortgezet onderwijs. Maar de top van het korfbal in China zijn spelers, die studeren aan een universiteit. Topkorfbal is een universiteitssport. De universiteiten financieren de sporthallen, de reizen en alles wat nodig is om korfbal verder te ontwikkelen. Een landelijke competitie tussen universiteiten is onmogelijk. De reisafstanden zijn te groot en dus te kostbaar. Wel bestaat er de mogelijkheid dat er wedstrijden binnen de universiteit worden georganiseerd. Een keer per jaar is er een groot toernooi waaraan alle universiteiten waar gekorfbald wordt meedoen. Er zijn eigenlijk twee belangrijke centra waar gekorfbald wordt: Tjanjin, met leider prof Liu en ZhengZhou, met leider prof Ma. ZhengZhou universiteit ontwikkelt zich als het meest belangrijke centrum van korfbal in China. In de loop der jaren is daar zelfs een sporthal ingericht alleen voor korfbal.

KV Apeldoorn coach Daniël Beekmans vond deze wedstrijd een prachtige kans voor zijn spelers om zich eens te meten met internationals uit China en als mooie mogelijkheid om het jonge KV Apeldoorn zo op de kaart te zetten in de regio. “Ik hoop dan ook dat veel korfbal enthousiasten uit de regio de weg naar het Zuiderpark weten te vinden. Spelen tegen zo’n tegenstander in een volle bak. Mooier kan haast niet”. De oefenwedstrijd KV Apeldoorn – China was een verrassend spannend wedstrijd, van de 3 maal 20 minuten. In een volle Sporthal Zuiderpark schoot KV Apeldoorn uit de startblokken. Het Nationale team van China werd overrompeld. Door deze bliksemstart werd een leuke marge opgebouwd. Toch bleek al snel dat de selectie van China kon korfballen. Punt na punt kwam China dichterbij. Kort voor het einde stond zelfs een gelijke stand op het bord. KV Apeldoorn wist echter het winnende doelpunt te scoren en won de wedstrijd met 25-24.  Website KV Apeldoorn, Foto Tibor Firityaszki

 

Ya-Wen Lin terug bij Dalto
Na een succesvolle periode in het seizoen 2015/2016 keert Ya-Wen Lin uit Taiwan terug naar Driebergen om Dalto/Klaverblad Verzekeringen tijdens de tweede helft van het zaalseizoen te versterken. Naast Ya-Wen Lin (Wen) komt ook landgenote Wan Yun (Winnie) naar Driebergen. Waar Wen een bekende is voor de Driebergse korfbalvereniging, is Winnie een nieuw gezicht. Dit past bij de ambitie die het bestuur van Dalto/Klaverblad Verzekeringen richting de Taiwanese bond heeft uitgesproken om op structurelere basis te gaan sa¬menwerken. Douwe de Vries, belast met de portefeuille technische zaken binnen het bestuur: “We willen een wederkerige samenwerking opzetten met de Taiwanese bond, passend bij de kernwaarden en ambities van zowel Dalto als ook van de Taiwanese bond. Naast de kwaliteitsimpulsen op korte termijn denken we op lange ter¬mijn ook aan opleidingsplekken binnen de jeugdopleiding. Op die manier traint en speelt de Taiwanese jeugd binnen de beste jeugdopleiding van Nederland. Voor Taiwan biedt dit een mooie basis om verder te internationaliseren en dragen wij als Dalto direct bij aan de Olympische ambitie van korfbal.” Ook de Asian International Korfball Federation en de Taiwanese Korfbalbond zijn content met de terugkeer van Wen in Nederland en de ambitie die uitgesproken is om de wederkerige samenwerking te intensiveren en uit te breiden. Wen en Winnie komen op 16 januari aan in Nederland en zullen aansluiten bij de selectie van Dalto/Klaverblad Verzekeringen. Na drie maanden zullen ze in verband met hun visa weer terugkeren naar Taiwan.

Ben Mansvelder, bestuurslid sponsoring & PR Dalto/Klaverblad Verzekeringen.
Foto van Wen genomen tijdens de Challenge door Carel Wielinga sr.

 

SGV bestond 70 jaar
De vereniging SGV bestond op 24 juni 2017 70 jaar. De keuze van de jubileum commissie van SGV voor de viering werd een zeskamp met een klauterhelling. Op vrijdag 23 juni was al begonnen met de aankleding van de kantine. De weergoden waren SGV tijdens de viering van het jubileum niet zo goed gezind. Het regende bijna de hele dag. Zaterdagochtend werd de klauterhelling opgezet en de baan werd goed ingesmeerd met groene zeep en water. Vanaf 13.00 uur druppelden de deelnemers voor deze dag binnen. Om 13 uur 30 gaf de voorzitter het start¬sein met een korte speech. Dick Rohof benadrukte hierin de stabiliteit van de vereniging. “Al enige jaren staat de teller op rond de 100 leden. Ondanks dat wij een kleine vereniging zijn, bereiken wij met de leden en de vrijwilligers een hele hoop.” Daarna kon er begonnen worden met de zeskamp. Er werd zwaar gestreden om de winst. Maar de klapper van de dag was toch wel de afsluiter met de klauterhelling. Jong en oud hebben hiervan ge¬noten. Na deze strijd had iedereen wel zin in een heerlijke warme maaltijd. Bij de organisatie van deze dag werd al snel duidelijk wie met de maaltijd aan de slag zouden gaan. Jan en Gert-Jan durfden de uitdaging aan om voor een groot gezelschap iets heerlijks neer te zetten. En dat is gelukt. De heren hebben met hulp van de dames van de B, Reinoud en Daphne een maaltijd neergezet, welke met liefde en aandacht was bereid. Het weer heeft de pret niet mogen drukken. SGV kijkt terug op een zeer geslaagde dag. Over 5 jaar zal er groots worden uitgepakt als SGV 75 jaar bestaat. 


Gelezen, in de clubladen, websites en andere media door Ed Rijken

Leidinggeven

Douwe de Vries is bij Dalto bestuurslid korfbaltechnische zaken geworden en vertelt o.a. hoe hij met korfbal in aanraking is gekomen: “Op mijn vijftiende ben ik de korfbalsport in gerold, doordat het hoofd van de lagere school mij vroeg om een pupillenploeg te begeleiden. Hij haalde mij over met het argument, dat ik dan leerde leidinggeven. En inderdaad, dit was de beste en goedkoopste managementcursus, die ik in mijn carrière heb gevolgd. En het was nog leuk ook. 

Pilot Schoon Belonen
Diderna heeft zich aangemeld voor de “Pilot Schoon Belonen” van de gemeente Rheden. Gerrie Klauwers ver¬telt daarover in de Didernaband: “Wij kunnen PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons) gratis door de gemeente laten ophalen, wanneer wij meedoen met deze pilot Schoon Belonen. Als tegenprestatie ruimt de vereniging regelmatig het zwerfvuil in de omgeving van het sportterrein op.

Waarom meedoen?
- Kostenbesparing: PMD is veel volume, dus u kunt voor een kleinere afvalcontainer kiezen en dus lagere kosten. De gemeente haalt het gescheiden PMD-afval tijdens de reguliere inzamelingsrondes op.
-  Beloning: wanneer het terrein rond onze vereniging goed wordt schoongehouden wordt dit door de gemeente beloond met een tegenprestatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (een bijdrage aan) sportattributen of kleding (maximaal € 400,00).
-  Milieu: de gemeente Rheden streeft naar een betere afvalscheiding. Door ook scholen en sportverenigingen hierbij te betrekken ontstaat een groter bewustzijn onder jongeren.

De gemeente Rheden heeft ervoor gezorgd dat er bij ons een ‘Petman’ is geplaatst, waarin de lege flesje, blikjes en drankpakjes gegooid kunnen worden. Voor het opruimen van zwerfafval hebben we een aantal pakketten met o.a. allesgrijpers, hesjes (met reflectorstrepen), handschoenen en afvalzakken. We slaan twee vliegen in één klap; het ziet er bij ons netjes uit en we verdienen er ook nog geld aan.”

 Wouter ten Caat nieuwe voorzitter van SKF

Op de Algemene Ledenvergadering in november is Wouter ten Caat gekozen tot nieuwe voorzit¬ter van korfbalvereniging SKF. Wouter volgt Rob Hagoort op, die de afgelopen 5 jaar voorzitter was. Wouter ten Caat (37) is afkomstig uit Enschede maar speelt al sinds zijn 20e bij SKF. Na een aantal jaren in de selectie speelt hij nu in het derde team van SKF. De afgelopen jaren was Wouter al actief als vertrouwenspersoon bij SKF en is hij betrok-ken bij Stichting De Groene Velden, de stichting die verantwoordelijk is voor de exploitatie van de SKF-korfbalhal.


Wim van den Bosch voorzitter van KV Wolderwijd stopt
De afgelopen jaren was Wim van den Bosch voorzitter van KV Wolderwijd. Zeven jaar geleden bij het opzetten van een nieuw bestuur nam Wim zitting in het bestuur. Vier jaar later werd Wim gekozen tot tijdelijk voorzitter van KV Wolderwijd. In verband met de ont¬wikkelingen rondom de nieuwe, eigen kantine besloot Wim om door te gaan. Nu de kantine klaar is, de vereniging bloeit, de organisatie staat, was het voor Wim de tijd om het stokje over te geven aan een opvolger. Als dank voor de inzet van Wim als bestuurslid, als speler, maar ook als harde werker tijdens de bouwwerkzaamheden, heeft het bestuur van KV Wolderwijd besloten om Wim te benoemen tot 'Lid van Verdienste'. Bij deze benoeming hoort uiteraard een oorkonde en een bos bloemen. Wim heeft aangegeven dat hij actief zal blijven als speler en vrijwilliger voor KV Wolderwijd.

 
Vrijwilligster
Het bestuur van KV Wolderwijd heeft tijdens de jaarlijkse ALV Margret van den Bosch uitgeroepen tot vrijwilligster van het jaar 2016-17. Margret is al jaren lang actief als vrijwilligster van KV Wolderwijd. Naast training geven en coaching in de begin jaren bij Wolderwijd, is ze ook al jaren van vaste waarde binnen de schoolkorfbalcommissie. Daarnaast heeft ze de afgelopen jaren ook de financiële administratie gedaan. Het incasseren van de contributie, sponsor inkomsten en de uitgaven werden door Margret verwerkt. Namens het bestuur mocht Jan Peter Bultman de bos bloemen overhandigen aan Margret.

 

Veldkorfbal
TZ coach Iwan Hazendonk over veldkorfbal na een wedstrijd in regen en wind: "Veldkorfbal leeft niet. Je bent zo afhankelijk van het weer. Met regen en wind stel je toch je strijdplan een beetje bij. We zijn wat voorzichtiger, schieten anders en verdedigend druk geven is toch wat lastiger. Bij een schot ketst de bal meters van de korf. Dat maakt het spel een stuk lastiger. Qua snelheid en toeschouwers is het gewoon minder leuk dan zaalkorfbal." Speler Randy Bruijntjes van TZ "Veldkorfbal is onvergelijkbaar met de zaal. Daar leef je echt naar toe, want iedereen wil daar pieken."

AD

Afscheid
Wim Van As neemt na meer dan 15 jaar afscheid als bestuurslid Algemene Zaken van KV Huizen. Zijn opvolger stond opvallend snel klaar. Zoon Maikel Van As kreeg goedkeuring van de JAV en heeft zich bij het kwartet bestuursleden aangesloten. Wim werd door de ALV benoemd tot Lid van Verdienste. Een eretitel die in het verleden aan slechts zeven andere personen werd uitgedeeld. Toen Wim had aangegeven te stoppen vertelde hij het thuis en Maikel gaf eigenlijk vrij snel aan wel interesse te hebben in de functie. Later belde de voorzitter Theo Vijfhuize, Maikel op en was het eigenlijk heel snel geregeld. Maikel: ”Ik zie dit ook echt als een mooie kans. Het staat goed op mijn CV en is ook goed voor de club, een jong iemand die nog carrière wil maken.”

 

Contributie
Het bestuur van De Eemvogels gaat het innen van de contributie vereenvoudigen, de leden kunnen kiezen uit betaling via iDEAL of via automatische incasso. Het voorstel goedgekeurd is door de Algemene Ledenvergadering. De leden ontvangen aan het begin van het seizoen een betaalverzoek via e-mail. “Hierin staat een link waarmee je op jouw persoonlijke betaalpagina komt. Op deze pagina kun je je betaalkeuze maken: je kunt kiezen tussen betalen in termijnen of in één keer. Als je ineens betaalt heb je de keuze tussen een betaling via iDEAL en via automatische incasso. Kies je voor betaling in termijnen, dan gaan de betalingen altijd via automatische incasso en wordt er een kleine administratieve bijdrage in rekening gebracht van €0,50 per termijn. Voorafgaand aan iedere afschrijving krijg je een aankondiging zodat je altijd netjes op de hoogte bent en ervoor kan zorgen dat er voldoende saldo op je rekening staat.”

 Terug naar overzicht