Clubheld Anne de Roos

23 Jan 2018

Clubheld Anne de Roos

Anne de Roos van Synergo is clubheld van de gemeente Utrecht 2017 geworden met 265 stemmen, 106 meer dan nummer twee en kwam in de regio Utrecht op de tweede plaats. Anne vertelt over haar korfballeven en vicevoorzitter Oskar van de Vijver vertelt waarom zij door Synergo is genomineerd als clubheld van de gemeente Utrecht.

Samos 
Anne ging in 1976, op haar 8e jaar, korfballen bij SAMOS in Utrecht. Zij ging mee met een vriendinnetje. Zij heeft tot en met haar 24e gekorfbald, toen moest zij stoppen vanwege ernstige overbelasting van beide achillespezen, ze had veel te lang doorgelopen. “Ik ben begonnen in pupillen 5 en daarna doorgegaan naar pupillen 1. Ik heb sindsdien altijd in de selecties gespeeld. Het hoogste team was SAMOS 1.

In het 1e jaar senioren speelde ik hoofdklasse. Met dat team hebben we echter vooral 1e klasse gespeeld. Ik speelde ook altijd in de selecties van afdeling Midden-Nederland c.q. district Oost. Met die selecties zijn we o.a. naar Duitsland, Engeland en Portugal geweest. Super leuke tijd! Toen ik geblesseerd raakte ben ik een aantal jaren gaan wedstrijdzeilen.”

Toen ze 30 was ging zij weer terug naar Synergo en werd weer actief als vrijwilliger. “Af en toe heb ik weer een poging gedaan om te spelen, maar de achillespees liet het niet toe. Twee jaar geleden, na drie jaar intensieve begeleiding van een fysiotherapeut kon ik weer aardig sporten. Korfbal is echter niet goed voor me; tijdens een trainingspartijtje scheurde ik alsnog mijn achillespees helemaal af. Met onze Synergo fysiotherapeut Peter heb ik ervoor gezorgd dat ik weer kan sporten, hardlopen, geen korfbal.” Anne heeft haar partner bij de korfbalclub leren kennen. “Hij was een vriend van mijn toenmalige vriend. Geert is ondertussen met zijn bedrijf al ruim 13 jaar hoofdsponsor van Synergo.” Haar broer heeft ook gekorfbald.

Vrijwilligerswerk
Naast korfballen heeft Anne veel voor de club gedaan. Op haar 16e is Anne begonnen met het geven van korfbaltraining aan de jeugd en was ze achtereenvolgens lid van de jeugdtechnische commissie, wervingscommissie, technische commissie senioren en sponsorcommissie. “Ik heb in al die jaren trainingen gegeven aan heel veel teams en korfbalfit opgestart. In juni 2008 werd ik voorzitter van Synergo en dat ben ik 9 jaar gebleven. In die negen jaar hebben we als club met heel veel inzet van alle vrijwilligers een mooie boost gegeven aan de vereniging. We zijn gegroeid naar een club met 14 seniorenteams en 22 jeugdteams en we openen begin volgend seizoen samen met de gemeente Utrecht een fantastische nieuwe accommodatie, met nieuwe speelvelden en een sporthal. Synergo werkt continu aan drie pijlers: Korfbal voorop: elk team, elk lid traint / mag trainen twee keer per week. Synergo dat zijn wij: elk lid doet mee en werkt mee aan de club en tot slot Synergo sociaal: onze club ligt midden in de wijk en stelt zich open voor iedereen. Dat zal zich vooral uiten in de nieuwe accommodatie, waarin we veld en kantine ook zullen inzetten voor andere activiteiten. Afgelopen juni heb ik het stokje overgedragen aan Harry Blume en ben ik dit jaar ac¬tief om € 30.000 te werven met alle leden om de inrichting van de nieuwe kantine te kunnen financieren. De teller staat op € 20.889, dus dat moet lukken!”

 

Heerlijke sport
Korfbal is voor Anne een heerlijke sport. “Ook al ben ik al heel lang geblesseerd, het blijft een mooi spelletje, ook om naar te kijken. Het allround karakter zorgde dat ik ook andere sporten beter beheerste, het wedstrijdelement en samenwerken vind ik een fantastische combi. Mijn kracht zit in sport en in werk in het verbinden van mensen, het samen sterker worden. Dat kun je bij een teamsport als korfbal echt goed inzetten.”

Tweede familie
Synergo is voor haar tweede familie. “Er zijn daar mensen die mijn hele leven kennen en ik die van hen. Eind september organiseerden we een ‘Potje tienen met je vrienden van toen’ voor SAMOS leden en oud(e) Synergoleden. Om afscheid te nemen van de kantine die twee weken later gesloopt zou worden om plaats te maken voor de nieuwe in het nieuwe jaar. Dat was voor iedereen weer thuiskomen en doorgaan op oude voet. Alle vrijwilligerstaken die ik heb gedaan hebben me sociaal en zakelijk ook sterker gemaakt. Een sportclub runnen is als een bedrijf runnen. Alleen dan met vrijwilligers, mensen met passie maar niet perse met de juiste competenties voor een taak. En toch kom je er altijd met elkaar. Dat is pas echt samenwerken en respect hebben.”

Tot slot zegt Anne: “Dit seizoen staat in het teken van de nieuwe accommodatie op sportpark Loevenhoutsedijk. Het wordt een hele mooie plek voor een hele mooie club in het hartje van Utrecht. Begin volgend seizoen is de opening.”

Het bestuur
Vicevoorzitter Oskar van de Vijver, bestuurslid Korfbalzaken en scheidsrechters, vertelt namens het bestuur waarom Anne de Roos is genomineerd voor clubheld van de gemeente Utrecht en erevoorzitter van Synergo is geworden: “Synergo was na de fusie in 1996 nog een kleine club van nog geen 200 leden en drie jeugdteams. In 2000 werd de ambitie uitgesproken om van Synergo een grotere en beter korfballende vereniging te ma-ken. Daar was Anne de Roos bij, zij zat toen in de jeugdcommissie en bedacht het plan ‘groeien is boeien’. Ook als jeugdtrainer was ze actief. In 2008 volgde zij voorzitter Eric Grendel op want zo’n mooie club kon niet zonder voorzitter, vond ze. Anne was negen jaar voorzitter van Synergo. Ze was het middelpunt van onze steeds maar groeiende club. Eenmaal op het veld zat ze altijd direct in haar rol als voorzitter. Iedereen wist haar te vinden, om met haar successen te delen of zorgen te bespreken. Niet alleen de leden, maar ook voorzitters van andere korfbalclubs, het korfbalverbond en andere organisaties in de stad Utrecht. Ze is altijd energiek, komt met nieuwe ideeën over hoe onze club nog beter kan. Haar mentaliteit van kansen zien en groot durven denken, heeft onze club gebracht tot waar ze nu is en is een voorbeeld voor de korfbalsport.

Talloze promoties, tientallen kampioenschappen, van 250 naar 400 leden, een nieuwe accommodatie, Synergo maatschappelijk actief, sportvereniging van het jaar in de gemeente Utrecht, waren een aantal hoogtepunten in de afgelopen negen jaar onder leiding van Anne. Synergo is onder haar bezielende leiding één van de meest toonaangevende korfbalverenigingen van Nederland geworden.“

Erevoorzitter
Op de JAV van 12 juni 2017 werd Anne benoemd tot erevoorzitter van Synergo én werd de Beker van Verdienste, die sinds seizoen1996-1997 jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrijwilliger van Syn¬ergo, die al jaren vele taken vervult voor de club, tot de Anne de Roos Beker van Ver¬dienste vernoemd. De ‘Anne de Roos Beker van Verdien¬ste’ 2017 werd uitgereikt aan Hans de Wind, vanwege zijn vele werk voor de nieuwe accommodatie.

 

Ed Rijken

 Terug naar overzicht