Even voorstellen KNKV Portaal Oost vrijwilliger

29 Okt 2017

Harry Snitselaar is sinds maart 2013 lid van de redactie van Oostenwind, hij zorgt voor de verzending naar de abonnees en zet Oostenwind op de KNKV site onder district Oost. Hij kan dat doen omdat hij ook lid is van de commissie die de KNKV web portaal Oost beheert.

Schoolkorfbal
Harry is ruim 40 jaar geleden via schoolkorfbal met korfbal in aanraking gekomen. De klassen 5 en 6 speelden (groep 7/8) in die jaren mee met schoolkorfbal. Daarover vertelt Harry: “Vroeger werd er serieus getraind voor het schoolkorfbal. We oefenden al weken voor het eindtoernooi tijdens de gymles en in de avonduren op het schoolplein onder leiding van een ouder/trainer van de korfbalvereniging CKV Reehorst '45 uit Ede. Na het toernooi ben ik lid geworden van die vereniging en ben dat nu nog steeds. CKV Reehorst '45 is een kleine ambitieuze vereniging met ongeveer 230 leden. We krijgen komend jaar de nodige aanpassingen bij ons op het kunstgrasveld. Zo zal er een nieuw kunstgrasveld aangelegd worden en zijn we bezig met het realiseren van een eigen sporthal. Ik hoop dat het allemaal gaat lukken en dat we daarmee de continuïteit van de vereniging de komende jaren kunnen waarborgen.”

Trainen en coachen
Harry heeft jaren korfbal gespeeld, maar is gestopt met wedstrijdkorfbal toen hij beide kniebanden afscheurde. “Ik ben me toen gaan richten op het trainen en coachen van diverse groepen jeugd en senioren bij onze vereniging Reehorst. De laatste periode van mijn trainerscarrière heb ik samen met Nicolle de Lugt een getalenteerde jeugdlichting bij de club opgeleid en daarmee een aantal keren een NK mogen spelen. Het was een leerzame periode, maar ik zou het vandaag de dag totaal anders hebben gedaan. Op het moment dat de spelers stopte met spelen bij onze club heb ik besloten om me te gaan richten op het fluiten. Per week was ik in die tijd wel meer dan 20 uur bezig met allerlei activiteiten bij de korfbalvereniging.”

Scheidsrechter
Harry fluit, zoals de meeste scheidsrechters, voor de eigen vereniging. “Het is belangrijk voor elke club om voldoende wedstrijden buiten de deur te fluiten. Ik fluit samen met twee andere scheidsrechters de wedstrijdkorfbal, die aangewezen worden door het KNKV. Daarnaast zijn er bij onze club nog een flink aantal (jonge) verenigingsscheidsrechters actief, die op zaterdag de thuiswedstrijden leiden. We fluiten zo jaarlijks een redelijk bedrag bij elkaar. Het is mooi om te zien dat er bij de club een scheidsrechterscommissie erg actief is met het opleiden van nieuwe aanwas.”

Harry, op de foto in het zwart, promoveerde de eerste jaren bijna ieder jaar naar een klasse hoger. Inmiddels fluit hij al weer een periode in groep 4 en denkt zijn niveau wel gevonden te hebben. Bovendien is het beter om zeer jonge talentvolle scheidsrechters een kans te geven om hogerop te komen.” In de huidige klasse groep 4 fluit Harry standaard tweede klasse senioren, reserve eerste klasse senioren, overgangsklasse junioren en B jeugd hoofdklasse. “Het is leuk om in de zaalperiode de laatste twee groepen te fluiten met schotklok.”

Leuke dingen
Op de vraag of hij leuke en minder leuke dingen heeft meegemaakt vertelt hij: “Ik heb met het fluiten al veel leuke dingen meegemaakt. Het leukste vind ik als er twee technisch goed scorende teams tegenover elkaar staan, dat maakt het voor een scheidsrechter extra leuk om alles in goede banen te leiden. Ik heb ook al eens een keer mogen acteren als assistent scheidsrechter in de B jeugdfinale tijdens de nationale korfbaldag. Dat was toen een leuke ervaring.  Nare of vervelende dingen heb ik tijdens het fluiten nog niet meegemaakt.” Voor Harry is korfbal een hobby en hij vindt het fluiten nog steeds leuk om te doen.

Vrijwilliger
Bij de vereniging is hij nu minder actief dan in het verleden. Hij heeft in verschillende commissies gezeten zoals de PR/website commissie, onderhoudscommissie, jeugdcommissie, sponsorcommissie, technische commissie en was trainer-coach. Hij is nu meer buiten de vereniging actief met korfbal. “Ik hou me bezig met het beheer van de district website KNKV-oost. Ook maak ik deel uit van de werkgroep KorfbalmasterZ bij het KNKV. Ik doe als vrijwilliger de aanpassingen in de webapplicatie. Samen met een aantal andere enthousiastelingen maak ik deel uit van een KM commissie van het KNKV, die probeert om de spelregels bij de leden te krijgen. In de toekomst zal het voor spelende leden ouder dan 15 jaar verplicht worden om het spelregelbewijs te behalen. Het is even een beetje tijd investeren in het doorlopen van de oefenlevels en dan kun je het examen gaan doen. Het is vaak een kwestie van goed lezen en je gezonde verstand gebruiken. Op dit moment zijn er veel verenigingen actief met de KorfbalmasterZ om te zorgen dat de leden gratis het spelregelbewijs behalen. Het kan tevens helpen om je vereniging arbitrageproef te krijgen. Jonge leden, die zich verdiepen in de spelregels, zijn sneller bereid om wedstrijden te gaan fluiten.”

Website voor district Oost
Een jaar of tien geleden werd Harry door leden van Portaal Oost benaderd of hij hen wilde helpen met het beheren van de KNKV web portaal Oost. “Voordat je het weet maak je deel uit van de commissie en blijf je trouw je werk doen en dat is inmiddels al weer 10 jaar. Op dit moment zijn we met een hele kleine groep bij Portaal Oost. Het zou mooi zijn als we de werkgroep met een aantal mensen zouden kunnen uitbreiden. Maar het valt vandaag de dag niet mee om aan vrijwilligers te komen. Ik ben door het wisselen van functie op mijn werk niet altijd aanwezig in Nederland en dan kan het soms wel lastig zijn om de website te actualiseren. Over het algemeen krijgen we door het seizoen heen continu nieuws opgestuurd naar portaal.oost@knkv.net. Ik plaats de toegestuurde nieuwsitems en advertenties op de website en pas de werkgroep pagina’s aan. Naast de vrijwilligers taken bij de KNKV werkgroepen Portaal Oost en KorfbalmasterZ help ik ook nog de coördinator van selectie Oost met het zoeken van scheidsrechters voor de oefenwedstrijden.”

Zo nu weten jullie meer van de man, die Oostenwind verstuurt en op de site zet.

Ed Rijken

 Terug naar overzicht