China verovert de korfbal wereld

26 Nov 2017

China verovert de korfbal wereld

Niet alleen is economisch opzicht ontwikkelt China zich razendsnel ook op het gebied van, voor China onbekende sporten, is een inhaalspurt ingezet. Goed voorbeeld hiervan is korfbal. Als gevolg daarvan oefent de Chinese Nationale Selectie op maandag 18 december tegen KV Apeldoorn.

Het Chinese team is dezer dagen in Nederland voor deelname aan de Korfbal Challenge. Een jaarlijks terugkerend toernooi waaraan wordt deelgenomen door de nationale selecties van landen uit de wereldtop en waarin vaak, mogelijke, vernieuwingen of spelregelwijzigingen worden uitgeprobeerd. De Chinese selectie verblijft ruim 2 weken in Nederland en speelt ter voorbereiding op de Korfbal Challenge een aantal oefenwedstrijden. Waaronder dus op 18 december tegen KV Apeldoorn in Sporthal Zuiderpark, aanvang 19.00 uur. Tijdens hun verblijf in Nederland wordt het Chinese team begeleid door Ben Crum die in het verleden Bondscoach was van zowel de Nederlandse nationale selectie als de nationale selectie van China.

Korfbal werd in 2003 in Beijing China geïntroduceerd door een afvaardiging van de toenmalige Nederlandse selectie. Het Chinese ministerie van Sport herkende korfbal direct als een echte schoolsport.

Korfbal werd ingedeeld bij de breedtesporten. Topsporten zijn in China alleen de sporten in het Olympische programma. De heren Mr. Guo en Mr. He van het Ministerie van Sport maakten het mogelijk om 2011 een Wereld Kampioenschap korfbal in Shaoxing te organiseren. China werd bij dat Wereldkampioenschap 10e in de eindrangschikking. In 2015 bij het WK in België was China 7e. Tijdens de World Games 2017 in Polen eindigde China op de 5e plaats. Een oplopende groeicurve die China probeert voort te zetten.

In Beijing en in veel andere steden wordt er gekorfbald op scholen in het voortgezet onderwijs. Maar de top van het korfbal in China zijn spelers, die studeren aan een universiteit. Topkorfbal is een universiteitssport. De universiteiten financieren de sporthallen, de reizen en alles wat nodig is om korfbal verder te ontwikkelen. Een landelijke competitie tussen universiteiten is onmogelijk. De reisafstanden zijn te groot en dus te kostbaar. Wel bestaat er de mogelijkheid dat er wedstrijden binnen de universiteit worden georganiseerd. Een keer per jaar is er een groot toernooi waaraan alle universiteiten waar gekorfbald wordt meedoen.

Nu in 2017 zijn er eigenlijk twee belangrijke centra waar gekorfbald wordt: Tjanjin, met leider prof Liu en ZhengZhou, met leider prof Ma. ZhengZhou universiteit ontwikkelt zich als het meest belangrijke centrum van korfbal in China. In de loop der jaren is daar zelfs een sporthal ingericht alleen voor korfbal.

KV Apeldoorn coach Daniël Beekmans ziet deze wedstrijd als een prachtige kans voor zijn spelers om zich eens te meten met internationals uit China en als mooie mogelijkheid om het jonge KV Apeldoorn zo op de kaart te zetten in de regio. “Ik hoop dan ook dat veel korfbal enthousiasten uit de regio de weg naar het Zuiderpark weten te vinden. Spelen tegen zo’n tegenstander in een volle bak. Mooier kan haast niet”.

KV Apeldoorn – Chinese Selectie
Sporthal Zuiderpark Apeldoorn
Maandag 18 december 2017
Aanvang 19.00 uur
Gratis entree

 

 

 Terug naar overzicht